SURTE Trädgårdsmarknad utanför Göteborg

Bor ni i Göteborg, Kungälv eller Ale kommun då har ni inte så långt till Surte trädgårdsmarknad som går av stapeln den 16 Maj kl 11-15, titta in här . 

Om Surte trädgårdsmarknad

"Surte Trädgårdsmarknad hölls första gången i juni 2008 på Surte IP och hette då Surte Bakluckeloppis. Arrangörer var precis som nu Odlaklubben Väst som är ett internetbaserat sällskap med Trädgårdsforumet på Odla.nu som gemensam bas. Odlaklubben Väst besöker trädgårdar, går på föreläsningar och träffas och byter växter och kunskaper. I år har vi flera medarrangörer; ABF Syvästra Götaland, Trädgårdsälskare i Ale som är ett liknande sällskap som Odlaklubben Väst och som också har medlemmar i hela Västra Götaland samt Kungälvs Trädgårdsförening som är en av Riksförbundet Svensk Trädgårds lokalföreningar. Vi samverkar även med Kulturföreningen Bruksongar som arrangerar Bruksongars Dag på Glasbruksmuseet. De bjuder på en utställning om Glasbrukets Handelsträdgård, "Storeträdgården" som lade ner i början av 50-talet samt kaffe- och våffelservering i museets café. Museet är öppet och har gratis entré. Utställningarna är öppna, bland annat "Det blomstrar" där Annika Svensson visar kakelugnar och keramik."

Förra året var jag på surte bakluckeloppis och fyndade fina växter till kanonpris. Jag var så glad när jag gick därifrån. Alla växterna kom ju från trakten vilket gör att de trivs ju utmärkt här det vet vi ju redan och alla blommorna har vuxit nåt otroligt. Jag ser verkligen fram emot årets marknad. Extra roligt är att min mamma och min bror ska komma ner lagomt till marknaden. Det är från min mamma jag har fått mitt intresse från blommor så det bli roligt att få gå på marknaden men henne. Det blir bra med smakråd inför nya växtköp. Min stackars bror tänker vi släpa med på både trädgårdsmarknaden och botaniska i göteborg. Jag får väll muta honom med något :-D

Någon som vet vad dess blommor heter? Jag köpte dom och planterade i kruka på framsidan. De har en ljuvlig färg men jag har inte hittat vad de är för sort! Någon som kan upplysa mig?

   Tänk vad man kan hitta i skogen...

Jag vill så gärna ha lupiner utanför mitt staket. Vi har en tomtplätt mellan vårt staket och en äng där det betar hästar. På den där plätten skulle det vara så fint med någon blomma som fick växa fritt. Lupiner vore perfekt för de är rätt höga och skulle synas lite över staketet och lysa upp fint mellan spjälorna. Lupiner sprider sig glatt och växer friskt , förutsatt att de trivs. Det är som att den blomman vill välja själv var den ska växa. Vissa försöker och försöker fröså sina lupiner och de tycks bara inte vilja växa just där. Som vanligt hemma hos mig så är det mycket som ska frösås på våren och det finns inte plats till allt jag skulle vilja så. Så inga lupiner har det alltså blivit i år heller. Förra året gjorde jag en vild chansning och kastade ut lite frön men inget tog sig.

I går var jag, min man, barnen och hunden ut på en långpromenad och vad fick jag se på ett hygge, lupiner. Där växte det fullt av lupinplantor, mitt i skogen. Jag vågade mig på att ta upp 2 plantor, det fanns ju så många och jag tror inte någon kommer sakna dess 2 små. Så nu kom jag alltså hem med 2 plantor och och de ska få sin plats på utsidan staketet. I väntan på att få komma ner i jorden där så har dom fått en plats i min blivande vallmorabatt.

Det var inte nog med fynden där utan påvägen hem passerade vi ett ställe där de i närliggande villområden slänger sitt avfall från trädgården. Avklippta grenar, blommor de rensat bort osv. Mitt bland rosengrenarna tronade en fin planta av någon form av daglilja. Tuvande såg fin och frisk ut så den fick oxå följa med hem och få plats intill mina andra dagliljor. Nu blir det spännande i sommar och de vilken färg de nya dagliljorna har. Hoppas de matchar dom jag redan har.

Jag är mycket nöjd över mina plantfynd.
   Trädgårdsfixande

De sista dagarna har ju verkligen haft underbart väder så vi har tillbringat dom i trädgården. Idag har jag gått runt och drömt om en Vallmorabatt men att fröså tar sin tid och jag hinner inte fröså allt jag önskar. Jag lämnar ut en efterlysning ;-) Bor du i göteborgstrakten/ ale kommun och har vallmo plantor över så lämna en kommentar :-D jag kommer och hämtar dom. Jag älskar vallmo, det finns så många vackra sorter. Förra året frösådda jag några varianter men tyvärr tog en fuktig höst död på dom. I år har jag gjort om rabatten så den inte ska kunna bli så blöt om det kommer en regning höst.

I dag insåg vi att vår gamla gräsklippare är död. Vi visste oxå att en ny kostade massor. I mina drömmar har vi en självgående robotgräsklippare men tillbaka i verkligheten igen så har jag inte lust att lägga ut så mycket pengar för att klippa gräset. Det blev att ge sig ut på blocket. Vi hittade en gräsklippare som var betydligt vänligare mot plånboken och som en bonus ville han som sålde den köpa vår gamla döda gräsklippare. Han fixade tydligen upp gräsklippare så vår gamla gräsklippare kan nu få ett nytt liv hos någon annan. Vi var nöjda för då slapp vi slänga den. Fungerade ju bättre för både oss och miljön.


   En fisk i mitt fönster.

I mitt fönster hänger nu en guldfisk i gjutjärn. Den fick flytta med mig hem från Sitges. Ännu en av de lite knasiga inredningsdetaljer som trängs hemma hos oss. Det är en lykta för värmeljus.

   En chiminea på min uteplats!Jag satt och tittade på blocket och till min stora lycka fann jag en mexikansk spis/lerugn eller Chiminea som de oxå heter. Så glad jag blev för jag har beundrat dom förut och tyckt att det skulle passat oss bra. Å vips så hade jag ringt på den. Jag tyckte det var ett fyndpris. Nu tronar den hemma på vår altan. Jag hoppas bara jag vågar elda i den, jag kommer gråta om den fina ugnen spricker, chimineas av lera är tyvärr lite känsliga. Chimineas kan man elda i eller ha dom inne med levande ljus i.  Vackra till båda tycker jag som gillar dne här typen av "möbler". I år ska jag satsa på att få vår altan lite mysig. Jag trivdes så bra på min gamla balkong i lägenheten men fick inte riktigt till vår altan förra sommaren, bättre lycka i år, förhoppningsvis.

   Hemma igen.


Första veckan på resan spenderade vi här! På MSC Fantasia. En otroligt vacker båt. Vi hade det riktigt lyxigt.
Andra veckan spenderade vi här! I Sitges utanför Barcelona. Mycket mysig litet hamnsamhälle.

Jag hinner inte skriva så mycket nu för nu ropar min son. Vi är hundvakt idag och han är mycket glad åt att ha 2 hundar att leka med.

RSS 2.0