Hur var det nu då?? kaktusfikon som godis å eko sallad blandat med egenodlat.

Här kommer ett litet inlägg som binder ihop mina 2 tidigare inlägg om E ämnen och om att vi ska bli sköldpaddsägare. Jag tycker halva nöjet med att skaffa ett djur är att läsa på om det och lära sig så mycket som möjligt. Jag kunde allt om fiskarna vi hade, jag har läst många många hundböcker, min älsklingsbok när jag var yngre var en uppslagsbok om hästar som min moster gav mig och som jag läste å läste tills den föll isär. Ja jag gör alltid så. Studerar ingående det djur jag har eller ska skaffa. Kanske lite på gränsen på nördigt blir det :-D  När det gäller sköldpaddor är kosten en mycket viktigt del. Min man börjar nog nästan ångra att han kom med ideén om att vi skulle skaffa en sköldpadda. Han har hört mig tjat om rätt kost och ljus sen vi tog beslutet.

 Det är så härligt för med djur står det verkligen utan några krumelurer hur kosten påverkar deras välmående. Fel kost försämrar deras immunförsvar, ger brister som är livsfarliga. Å väldigt viktigt ge inte ex hibiskus blommor som är besprutade, plantan ska vara 1 år gammal minst!. Ge ekologisk sallad. I möjliga mån ge så mycket ”ogräs” som möjligt, högt fiber innehåll å inte besprutat.  :-D det borde komma en likadan manual när man får barn. :-D När jag fyllde på kylskåpet igår med sköldpaddsmaten tänkte jag att det här djuret kommer äta nyttigare än mina barn. Borde kanske köra dom på nån form av sköldpaddsdiet ;-).

Tror fler där ute funderar mer över  ex. era hästars foderstater och mängden mineraler m.m än ni gör över det ni själv äter :-D


   say hello to my little friend...

Familjen ska utökats!! Vi kommer bestå av 2 vuxna, 3 barn, en busig liten hund OCH en landsköldpadda. Vi har alltså gått och blivit med reptil, eller blir i morgon i alla fall. Vi hade pratat om det ett tag, först gick väll funderingarna runt en vattensköldpadda som skulle kunna få flytta in i ett akvarium som stått tomt i källaren. Men när vi läste på lite blev vi väldigt förtjusta i landsköldpaddor istället.  Det var mycket med de här små djuren jag inte visste. Som att dom vill vara ute på sommaren, ja precis som kaniner i en ute ”bur”. Det hade jag ingen aning om. Det är inte så ofta man ser någon ha en sköldpadda på tomten :-).  Så nu går vi i väntans tider. I morgon ska hon(vi  tror att det är en hon i alla fall) hämtas.  Det var inte alls planerat från början att skaffa ett nytt djur såhär före jul. Efter nyår var planen men det är inte ofta annonser ute på landsköldpaddor så jag blev lite ivrig när jag såg en. Landsköldpaddor kan bli riktiga personliga djur och kan känna igen sin skötare. Dom är tillskillnad från många andra reptiler ett socialt djur. Samtidigt får man inte glömma bort att det är en reptil så den viftar inte på svansen av glädje när barnen kommer för att leka med den precis. Det är inget keldjur helt enkelt. Men det är roligt att få ha ett annorlunda djur i huset som har sina små egenheter. Sköldpaddor blir väldigt gamla, även i fångenskap om dom får vara friska, så därför är det nått man ska tänka både en å två gånger på om man tror att det kommer vara kul en längre tid. Det är ju ett djur som oftast ges till barn som tyvärr lessnar rätt fort. En hamster kanske inte lever så mycket längre än barnens intresse håller i sig. En sköldpadda däremot kommer leva långt där efter.

Det ska bli jätte roligt att få hem henne. :-) Jag älskar djur och har alltid levt med djur men som livet ser ut nu med små barn så har inte tiden riktigt funnits. Nu har vi däremot bestämt att ta oss den tiden den här sköldpaddan kräver. Jag får lämna en rapport sen på hur det är att äga en sköldpadda.


   EEEE överallt

När jag blev gravid med mitt första barn så ökade min medvetenhet om vad jag åt. Det gick inte att komma ifrån att allt som jag satte i mig vandrade vidare till bebisen. Jag drog ner på sötsaker, läsk, å skräpmat. Vi blev ännu mer medvetna om vad vi åt. Köpte ekologiskt. Lagomt till första sonen skulle börja med sina smakisar så gick vi med i något som heter Årstiderna, ekolådan.  Det innebär att bor du på vissa orter kan du få en låda med ekologiska varor samt bra recepet levererat till dörren.

Det var toppen att kunna starta upp hans matvanor på ekologiskmat.  När vi väl kommit så långt i vår medvetenhet om mat så rullade det på. Ju mer vi lärde oss ju mer kritisk blir man. Det är svårt att inte titta en gång extra på matvaror och fundera över vad dom verkligen innehåller.

För en tid sedan tog min nyfikenhet överhand efter att jag sett ett reportage om mat och E-ämnen i mat. Jag beslöt mig att titta upp vad alla dessa E:n betyder och vilken inverkad dom har på vår kropp. Källkritisk men med öppna ögon gav jag mig på jakt. Jag hittade en utförlig lista som jag idag nästan önskar att jag inte hade läst. Det är svårt att med gott samvete stoppa i mina barn mycket av mat som de allra flesta ser som normal mat, vanlig mat, vanliga halvfabrikat. Det är svårt när jag vänder på korvpaketet å läser ”cancerframkallande” eller läsken å läser ”påverkar nervsystemet” eller "påverkar kroppens hormoner" gömd bakom några E:n. Listan över farliga E ämnen som har en enbart negativ påverkan på våra kroppar kan göras lång och hemsk.

 Vi gör det mesta mat från början men inte allt faller min styvdotter i  smaken, de 2 minsta är för små för att ha åsikter om det än. Det kommer nog. Kan vi inte äta köttbullar från affären?? Kan jag få sån spagettisoppa å så pekar hon på halvfabrikatet i butiken som står där i sin lockande förpackning. Klart hon ska få sån mat som alla andra eller hur? God ser den ju ut på bilden också. Vi är redan flummiga familjen nog känns det som ibland. Ändå lyfter jag på förpackingen och vänder den…shit vad mycket skit tänker jag. Jag vill inte ge henne det där :-/ Jag letar som en tok i hyllan…nej allt utom den organiska grönsakssoppan innehåller allt annat än de man tror. Det var inte grönsakssoppan hon ville ha…det var spagettisoppan. Jag krisar en stund men tar soppan å stoppar i vagnen.  Tänker att det får bli spagetti soppa. Jag kan försöka hitta ett recept för ett hemgjort alternativ men samtidigt inser jag att jag kan aldrig att få den att smaka det samma…aldrig få den att smaka fabriksgjord.

 Jag vill lära barnen tycka om smaken av nyttig mat, mat utan E ämnen i hopp om att de också i framtiden ska föredra den maten. Samtidigt inser jag att kampen mot smakförstärkare är hård. Å ännu svårare är det att försöka förklara för barn varför just deras tokiga familj tycker vi ska göra alla köttbullarna själva eller varför inte vår mat består mer av läckra halvfabrikat från frysdisken.  Trotts att jag vänt på varje förpackning vet jag när vi kommer till kassan att vagnen är full av E:n i alla fall, det är svårt att komma undan. Det är inte bara soppan. Jag hör min man muttra vid korvdisken…fan allt innehållet ju det här å så rabblar han några E ämnen med tillhörande siffror. Hur var det nu?? Vad gjorde dom mot kroppen funderar jag medan jag går vidare. Vi har redan bestämt att korv skulle stå på veckans matlista. Korv är ju så gott säger barnen.

 Jag inser att mina barn som många andras tror att viss mat smakar på ett visst sätt men det är bara smakförstärkarna som talar. Det hemgjorda alternativet slinker inte alltid lika lätt ner hur mycket nyttigare vi vuxna än vet att det är.  Efter att ha läst listan undrar jag inte längre varför så många runt mig fått cancer…det ligger gömt i maten. Å det är svårt att komma undan. Jag vet att jag kommer vända på förpackningar å granska listor länge till men jag vet också att det kommer äta mycket vi inte borde.  Men det är som med allt annat som förälder, man får ta det ett steg i taget. Byta ut lite saker åt gången. Skrämmande nog kommer det nog fortsätta finnas i våra hyllor. Nä det är inte lätt att vara förälder.  I morgon till lunch ligger den korven på deras tallrikar precis som den gjort på min när jag växte upp. Jag hoppas bara att medvetenheten om maten ska bli större. Ju fler nyttiga alternativ vi väljer ju större blir marknaden för dom å skiten får inte lika stor plats.


   Det här donar vi med!

Nu ska jag visa vad vi håller på med nu. På entreplan i har vi ett vardagsrum och en matsal, vilket vi kallar stora och lilla vardagsrummet . Vi behöver ingen matsal för vårt kök är absolut stor nog för att ätas i. Där påbörjade vi en renovering på sensommaren och rev ner en skum plastpanel och en del furu. Målade alla lister vita och satte en tunn väv och målade i en beige/ljus caffelatte färg (kanske man kan kalla den). En vägg i vardera rum, den som utgör husets gavel målade vi mystiskt svart. Mycket skumt val av fondvägg måste dom flesta som kommit till oss sen dess tänkt. Men vi har haft en plan för dom här väggarna.  Det bara kom en bilolycka emellan så det har tagit tid. Nu är mannen min på fötter igen å det är dags att slutföra! Lite små fix (som den fina teckningen med tipex som vår 2 åring gjort på den ny målade väggen) måla över lite sista spacklingar å så plankväggen så är det klart. Jag tror vi kommer bli väldigt nöjda. Ja just ja det stora vardagsrummet har en öppenspis också. Den ska bli vit!
Så här har det utvecklats under onsdagen och torsdagen... 

Här har vi den... då kör vi igång då!!Japp våra små hjälpredor finns alltid till hands!


Så nu är allt som ska var bakom panelen svart! panelen vi lägger är en utomhus panel som för förmålad vit. Vi lägger 3 olika bredder för att få lite mer liv i väggen. vi visste att vi ville ha rätt stora springor mellan brädorna och det är oxå därför vi valde svart bakom.


Det börjar ta form.
Alltid barn överallt när vi håller på här hemma :-) Stegen var ju så rolig att busa på.


Nu börjar det synas vart väggens belysning ska sitta.


Såpå med målarkläderna för nu ska det på med lite färg. Mina hjälpredor, L 2,5 år och N 1 år finns såklart på plats. Vi har ju renoverat så länge L kan minnas så han kan både spackla igen skruvhål, sköta skruvdragaren och måla vid det här laget. Dom lär sig fort dom små.Så nu saknas lister och belysningen så är vi klara. Det blir lite kvällsjobb framöver :-)   Julkänslor

Förra veckan var jag och mina barn in på stan (Göteborg) och gick. På Åhléns var julpyntet redan framtaget. Det känns som butikerna gör jul tidigare och tidigare för varje år å det känns lite vansinnigt. Ändå kunde jag inte låta bli att längta efter jul. Idag köpte jag tidningen lantliv och gottade mig reportagen om julpynt. Jag vet det är tidigt men jag längtar redan. Jag längtar efter att julpynta, göra julgodis och baka pepparkakor. Därför har jag köpt glögg och pepparkakor idag!

Idag har grått grått ute. Både jag å E (mannen i huset) har blivit förkylda å det kändes tungt att kliva ur sängen i morse. Men några timmar innan det hade E redan varit upp och sprungit med spyhinkar och trasor. Flisan hade blivit magsjuk. Så hon fick stanna hemma från skolan idag. E är ledig idag så vad göra?? Vi känner att vi inte riktigt har tid eller lust att låta den dyrbara tid som hans lediga dagar är gå åt ingenting. Samtidigt som vi inte kan dra iväg någonstans eftersom mest ingen i familjen är kry. Så idag blir det att börja bygga upp panelväggen i vardagsrummet. Vi får se hur det går :-)

Jag avslutar med en bild på min gamla häst som tyvärr gick bort i somras. Hon hette Vinna. Fotot har min moster Gun fotograferat under den tid hon haft Vinna hos sig. Jag har knyckt fotot från Guns blogg. Hoppas det var okej !! jag vet inte om Gun vill att jag länkar så jag låter bli.
Vinna var av rasen Fjordhäst. En mycket lugn, klok och snäll häst. Vi följdes åt i många många år och haft så roligt ihop! Hon kom till oss som 4 åring och levde hos min mamma tills hon i somras vid 20 insjuknade och fick sluta sin dagar. Usch jag blir tårögd när jag tänker på henne. Ja ni som har djur vet hur det är. Dom vinner ens hjärta och blir viktiga medlemmar i familjen.
 Foto: Gun

RSS 2.0