Våra små projekt

Det är svårt att förklara för släkt och vänner i en annan del av Sverige vilka projekt som upptar vår tid nu. Just nu är det förståss i trädgården som det sker mest. Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite bilder från vår trädgård och visa hur det ser ut hos oss nu.
pallkrageland bland jordgubbar och smultron

Vårt pallkrageland men en bild på pallkragen med jordgubbar och smultron i. Projektet med pallkragelandet är snart klart, det är sått i alla lådorna och nu fattas bara kantsten som hindrar gruset från att fara ut i gräset. Jag blev nöjd med pallkragarna och vi får utvärdera till hösten om det behövs dubbla pallkragar någonstanns eller om det blev bra som det är nu.  Det blir en lättskött trädgård med pallkragar.


image23

Här är en bit av vårt kryddland som vi grävt ut på tomtens soligaste plats. Den är L format så vi ska kunna sätta ett bord och några stolar i mitten eller kanske en bänk där man kan sitta och njuta av kryddornas doft. Än så länge ser det lite glest ut i kryddlandet men jag hoppas kryddorna ska trivas där och breda ut sig. I landet har vi lavendel, fjärilslavendel, citrontimjan, silvertimjan, "vanlig" timjan, pepparmynta, citronmeliss, gräslök, oregano och salvia.

vår entrevildvin och armeringsjärn
 Här har vi vår entre och sen hörnet intill vår entre. På entren klättrar en kaprifol. Framför entren finns en kaosartat rabatt som vi inte hunnit till ännu men med tiden ska den grävas ur och vi ska välja va dsom ska ner i den igen. Men det får bli ett senare projekt.

Hörnet intill entren gränsar till planket som har vår altan på andra sidan. Här stod när vi köpte huset 3 barrträd som vi tyckte stod för nära grunden men sina rötter och dessutom skavde de mot fasaden så vi tog ner dom. Kvar efter vår trädröjning blev det ett gapande stort "hål". Nu har vi satt upp ett armeringsjärn och fäst mot planket och längst ner står nu 2 små plantor av vildvin som vi ska hoppas ska trivas och klä in planket tillslut. Om vildvin trivs så kan de lätt ta över och breda ut sig vilt så de måste tuktas. De är gröna under sommaren för att sen skifta i en intensiv röd när frosten nypit den första gången.


image22

Avslutningsvis vår rhododendron  som växer lite tanigt intill vår altan men visst blommar den i en vackert intensiv färg. Nu idag slog de första blommorna ut från knopparna.

Jag får bjuda på fler bilder från vår tomt en annan dag. Nu ska jag å sonen njuta av vädret.


   sommarkänsla

Mason Jar Candleholder, Set of 4, Clear

Min sambo kan intyga att jag har en svaghet för ljuslyktor. Jag samlar lätt på mig dom och tycker alltid att vi har ett behov för fler. :-) Dom här hittade jag på Pottery barn. Nått likanande kan man ju oxå knåpa ihop själv om man är pysselsugen.

På pottery barn hittade jag en massa inspiration för uteplatsen. Drömma kan man ju alltid. Jag bjuder på lite fler bilder som inspirerar. Tänk att få ägna sina soliga dagar såhär! Låter lockande när man är gravid :-D

Palmetto All-Weather Wicker Egg Chair, Honey

Chesapeake Sectional

Sheer Canopy Drape, 43 x 256", White

Outdoor Wicker Pendant, Small


   jaha och vart har jag varit då.

Det sägs att man måste uppdatera sin blogg flera gånger om dagen o mden ska få besökare. Ligger nog nått i det! nu har jag ju inte min blogg för att jaga besökar antal i den men visst vore det ju kul om jag hann med att uppdatera den iaf. Nu är min dator inne på lagning :-( den fick nog av sonens tuffa hantering. Sambon har varit rar och lämnat sin hemma så jag inte ska få abstinens.

Helgen har varit tuff, full fart här hemma. Ja jag såg väll itne ut som jag slet i hjäl mig precis :-D men med magen i vägen så tyvärr orkar jag inte lika mycket som när jag är mitt vanliga jag. Vi ahr hunnit mycket iaf, kommit en bra bit på övervåningens renovering. Den kommer tyvärr inte blir klar till bebisen kommer i augusti men det får vi leva med. Min svärfar som hjälper oss packar snart väskan för att upptäcka alaska, det är han väl värd! Här hemma får renoveringen stanna upp ett tag tills svärfar är tillbaka och kan hjälpa oss igen. Men som sagt vi börjar se slutet iaf.

På gården är staketet satt, fattas bara lite hönsnät längst ner på vissa ställen för att det ska vara rymningssäkert för vår lilla jack russel. Just nu har vi tillfälliga grindar men snart ska de riktiga grindarna vara på plats oxå.

9 pallkragar pryder nu vårt pallkrage land och det är jord och sått ialla pallkragar utom en. Det är lagt markduk under och mellan alla pallkragar och grusat emellan pallkragarna.

Kryddlande är grävt och min vallmorabatt. Vi har lånat oss en vedklyv så början till vinterförrådets ved har klyvts oxå. Phu..intensiv helg men ack så skönt att se slutet på den mest intensiva perioden. Snart är det dax att njuta mer av gården och göra lite små projekt.

Hat inga bilder just nu eftersom jag itne har några här på sambons dator men jag ska försöka uppdatera snart med bilder på från våra helg projekt.

   Grusad...

Min sambo kom på att grusa vore ju snyggt, lite här och var på gården så han beställde lite (?) grus. Lite betyder 10 kubik. tjohej! nu har vi en jätte hög på tomten men det blir nog snyggt när vi fått allt på plats. Skottkärran gick sönder så nu är han å lagar den sen ska jag agera arbetsledare medan han öser och kör grus :-D det har sina ljusa sidor att vara gravid. INTE nått grävande för dig ska barnmorskan idag när jag var dit, så då blir det ju bara arbetsledare kvar ;-) Jag har ju mitt lilla pallkrage-land nere p åtomten och hittills har det gett lite rymdstation vibbar med den vita markduken men nu ska den täckas med grus, det blir nog snyggt.


image18
   tyg istället för superabsorbenter..funkar det?

När lillen var ungefär 3 månader investerade vi i de första tygblöjorna. Varför vi började med tygblöjor, jo för att vi tyckte det kändes bättre att ha en bit bomullstyg mot han rumpa än superabsorbenter som vi inte alls hade koll på vilka kemikalier de innehåller. Sen kändes det skönt att slippa bidra till det enorma sopberg som blöjor bygger. Sen en bonus är förståss att vi faktiskt sparar en hel del pengar. 

Alla kommer helt enkelt inte överens med tygblöjor så är det ju men för oss har de funkat bra. Jag tror fler skulle upptäcka tygblöjor och att det inte är så krångligt som det låter om de prövade. Vi kör med enklaste, billigaste varianten, vikblöjor ett fyrkantigt tyg man viker alltså.  Utanpå de har vi en ytterbyxa som man stänger med karborre. Det finns ännu mer miljövänliga varianter å då kör man oftast en ullbyxa.  För oss har de funkat toppen. De kostar mest inget att köpa in och är lätta att tvätta och torka.

Vi kör efter principen att för varje tygblöja vi byter så sparar vi en engångsblöja, för varje gång han kissar i pottan är det en blöja mindre på sopberget eller i tvättmaskinen. Varje "träff" en belöning istället för varje att varje engångsblöja ska vara ett "misslyckande" och varje tygblöja ett krav. Så är det med det mesta för oss. Varje kravbanan vi köper är ett + och med tiden har det bara blivit kravbananer. På det viset blir det en kick, det blir positivt för varje "miljöpoäng" man samlar. Sen är vi inga fanatiker, däremellan står vi upp till knäna i prylmanin som finns runt barn.

Min sambo är uppvuxen med tygblöjor så valet var inte helt främmande för oss. Men jag måste säga att ibland tultar även vår lilla prins runt med Libero på rumpan. Även om det sker rätt sällan men även vi har ett förråd av engångsblöjor som vi tar till då å då. Mitt tips är ändå att ge tygblöjor ett försök och upptäck hur smidigt det faktiskt är. Här nere är en bild på sonen i en lite stor tygblöja men inte ens den tycks störa honom.

image17

   varför inte låta burkarna blomma?


Ett annorlunda men härligt sätt att hänga sina buketter. Sött och sommrigt! Något för vårbuketten kanske . Tipset kommer från Martha stewart vem annars. Jag tycker det är charmigt med återanvändandet av saker och visst är det lite ekosmart. Men komihåg att burken ska till återvinningen när den gjort sitt som vas!  

image16

   Vet ni vad det var som gömde sig i min trädgård?

image15

Detta är en hosta påväg upp! Så ser tydligen dessa ut på våren alltså :-)

   Nya fynd varje dag...

Jag gör nya fynd i min nya trädgård varje dag det är riktigt spännande att var där ute och leta efter gömda "skatter".
Vad kan detta vara tror ni ?

image13

image14

   ogräs kan man äta det?

Jo det kunde man och det gick alldeles utmärkt. Smakade till och med bra. jag gjorde en potatisgratäng och la i det föraktade ogräset kirskål och det gick ner utan problem.  så var det med det :-) Tack för tipsen om tilllagning, här kommer det glida ner mer ogräs framöver i olika tillagningar.
I ett tidigare inlägg efterlyste jag vad detta kunde vara för något som tittade upp i min rabatt. Hippihäxan gav tipset om att det såg ut att vara en Pion. Mycket riktigt så utvecklas dessa röda stänger mot något som ser ut att vara en pion. Tack för tipset hippihäxan!!  Vilken gläjde :-) jag som tycker dessa blommor är så underbart vackra. Nu väntar jag med spänning vilken färg den kommer ha, en mörkt mörktrosa lr en ljusrosa är nog de vanligaste vad jag har förstått. Vilket som så var det en välkommen överraskning!!

image11

RSS 2.0