Badrums "piffing"

Vi har ett litet litet badrum/toalett som just nu har duschkabin. Det är inte vidare praktiskt med duschkabin när man har barn som hellre vill bada. Det hälls i och ur badbaljor varje dag och golvet på toaletten är ofta blött. Så nu har jag tagit beslutet att vi ska ha badkar. Så nu åker duschkabinen ut och jag hoppas den går ta bort den utan att den gjort allt för stor skada på ytskiktet i badrummet. Jag sa att vårat badrum är litet va?? Ett 160 cm långt standard badkar får inte plats. Inte heller nått piffigt hörnbadkar, om man inte tänker ha fötterna i det när man sitter på toaletten ;-) Men så finns det ju mindre att få tag i tack å lov. Nu har jag lagt en beställning på ett badkar av märket Svedbergs 140 cm långt och med halvfront så det ska vara lättstädat under. Vi har valt med svart front/ben för jag tyckte det var lite roligt med något annorlunda.

Nu blir badrummet lite av nästa projekt eftersom vi måste ta bort duschkabinen å det känns kul att snygga till där inne lite. Dock blir det en budget variant eftersom vi fortfarande har i tankarna att i framtiden ska vi renovera det ordentligt å då också göra badrummet större. Men allt har sin tid å nu är det snart dags för badrums ”piffing”.
Nu ska vi bara komma på hur vi ska kunna piffa till vårt rätt slitna och tråkiga lilla rum.


   Traderat

Vi har ju 16 mån mellan våra killar och storebror är en rätt liten kille. Han har nu vid 2,5 år strl 86 cl och har börjat kunna ha vissa 92 plagg men dom är lite stora än. så lillebror på 1 år har nu kommit i kapp med sina 80 cl. Så det blev helt plötsligt lite snålt om kläder till lillebror för han växer i kläderna snabbare än storebror växer ur dom. Så nu gav jag mig ut på tradera för att få tag i lite billiga men fina kläder. Idag kom första paketet innehållande 2 molotröjor i väldigt fint skick. Å till ett fyndpris!! Jag blir så glad när sånt händer. Det är roligt när kläderna dessutom i verkligenheten är finare än på bilderna. jag gillar Molos tröjor för dom är i ett så skönt material och så är det perfekt med deras öppning i halsen.


   Helg, nybakt och godisfritt!

E har tagit har tagit sig iväg för att hämta en lånebil som vi ska ha under helgen och början av nästa vecka. Det ser ut som vi hittat bilen vi ska köpa nu. Tyvärr var den inte uppfräschad å tillfixad förrän i slutet av nästa vecka så vi får vänta lite till. Jag och barnen håller (o)ordning här hemma under tiden E är iväg. Morgonen var lite kylig men vi har kört igång vår vedpanna nu så det var bara att sätta igång en brasa å det blir så härlig värme i huset av pannan. En brasa i öppenspisen i vardagsrummet har också sprakat hela morgonen. Det är mysigt att elden sprakat gott när barnen kommer upp tassande på morgonen. Vi håller fortfarande på att renovera vårt vardagsrum med öppenspisen i så det är inte mycket till möbler i det rummet nu. Jag fick hjälp av en vän när han var här att bära upp gästsängen dit. Vi har ställt resårmadrassen utan ben på golvet intill öppenspisen. I morse kom dom upp tassandet barnen ett efter ett å samlade sig på madrassen framför öppenspisen. Alla 3 låg där å vaknade till. Jag har känt mig trögstartad i dag men nu börjar jag komma igång J Nu står en sats med frallor på jäsning. Så jag hoppas jag lyckas med dom. Här är ett recept på frallor om någon mer blir sugen på nybakt, kanske till en helg brunch.

L vår lilla 2,5 åring har blivit förkyld så han har hostat å snörvlat för fullt idag. Jag hoppas att det är något som passerar snabbt så vi inte blir liggande hela familjen. Vi hade tänkt ha vänner över på middag idag men det blir till att ringa å avboka. Vi vill inte smitta ner dom å dessutom är middag med en gnällig förkyld unge är inte heller så mysigt. Det blir att ha lördagsmys bara vi i familjen i kväll.

 

Kloka lilla barn

Jag måste bara berätta om min kloka 6 åringa styvdotter. Till historien hör att vi har barn som inte funkar bra på socker så är det bara .Dom blir som höga och trotts att de inte alls får mycket i sina påsar. Jag antar att olika individer reagerar olika på socker å våra barn äter inte så mycket socker annars heller så de är väll inte riktigt vana. Så varje lördag så får dom en sockerkick när de blir lördagsgodis dags. Jag å E har pratat om de men beslutat att de inte kändes rätt mot dom heller att helt ta bort godiset eftersom 6 åringen är van att få det. Utan vi har bara dragit ner ytterligare på vad dom får i sina påsar. Min kloka 6 åringa styvdotter märker själv att hon inte mår riktigt bra på socker. Bara den insikten hos en 6 åring är enorm tycker jag. Så hon kom förra helgen med förslaget att vi kanske kunde äta annat på lördagar istället för godis.  Så den här helgen ville hon att tillexempel prova dippa grönsaker, chips eller äta ostkrokar eller popcorn. Hon såg att jag och hennes pappa hellre väljer att dippa grönsaker så hon blev lite nyfiken. Men hur klokt är det inte då av en 6 åring att se att lillebror (2,5 år och som precis fått börja med godis) å att hon själv inte mår så bra när de ätit godis. Vi sa att valet var hennes om hon ville ha nått annat än lösgodis å att vi gärna köpte nått annat om hon ville prova en helg för att se om de kändes bättre.  Hon är så förståndig den lilla damen som vill prova nått annat. <3 Hon ska få åka med pappa å välja lite gott sen.

 

 

Recept (8 portioner/st)

2 msk

olja

2 krm

salt

0.5  paket

jäst

4 dl

vetemjöl

Gör så här
1.        Sätt på ugnen 250 grader.

2.        Häll fingervarmt vatten, olja och salt i en skål. Smula ner jästen. Rör med en träsked.

3.        Tillsätt 4 dl mjöl. Tillsätt, om det behövs, mer mjöl. Fortsätt att arbeta degen tills den släpper skålen.

4.        Låt gärna degen jäsa i skålen under bakduk ca 15 min, men den kan också bakas ut direkt och jäsa på plåten under bakduk.

5.        Smörj en plåt. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord.

6.        Rulla ut degen till en längd. Dela längden i åtta lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och ställ på plåten.

7.        Jäs brödet.

8.        Pensla bullarna och strö på lite vallmofrö.

9.        Sätt plåten mitt i ugnen och grädda bullarna tills de fått gulbrun färg 5-10 min.

10.     Tag ut bullarna och lägg dem på galler att svalna.

 


   To do... or not to do ;-)

Mycket att göra och komma ihåg?? Jag tipsar om de söta "To do list" på kodak. Dom kanske hjälper dig att komma ihåg. :-)


fler listor hittar du här


   God morgon

Här hemma jagas det fortfarande bil för fullt. Hyrbilen ska tillbaka idag å vi blir billösa. Vi är en familj som inte trivs vidare bra med att vara utan bil. Vi är nog för lata för de ;-) E sitter å ringer runt till olika bilfirmor på jakt efter en corolla verso. Vi har lånat en sån nu som hyrbil och den passar vår familj väldigt bra. Det går att välja att ha 7 säten i bilen och det gör vardagen lite bekvämare. Vi slipper sitta nästan på varandra i bilen.

Nej nu är det dags för mig att ta fram scones ur ugnen och vi ska käka en lugn, lite sen frukost.
Här är receptet ifall du oxå blir sugen på lättbakade scones.

Klassiska scones

Ett härligt recept som ger fint, gyllenbruna, klassiska scones!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

från http://www.scones.se

   Höst i trädgården...


                          Skördat i mitt pallkrageland


Nu har jag höstgrävt i mitt pallkrageland. I dom pallkragar som jag sår nytt i varje år så har jag grävt upp allt jag planterar i år. kvar är det 3 pallkragar med jordgubbsplantor och smultron i. Dom är ju fleråriga och kommer igen år efter år så dom får övervintra i landet. De senaste kalla nätterna har tagit de sista av pumpaplantorna och de sista tomaterna hann inte få färg. Nu har jag skördat in en hög med prydnadspumpor och ryckt upp alla plantorna. Årets sista skörd är gjord och nu får jag drömma om vad jag ska plantera nästa år istället. Det är en trevlig del av trädgårdsarbetet tycker jag. Att få sitta med en kopp te och fundera över nästa vårsådd. Jag hoppas att jag hinner med lite mer försådd nästa år. Jag har fått massor av spännande blommfrön från min moster Gun så jag hoppas vår tomt ska blomma vackert nästa sommar. Tack moster för dom :-)
                                                                                                     


   Mysig fredag på er alla!

Fredag! fast jag har varit föräldraledig läänge nu och min man jobbar varje helg så är det ändå nått speciellt med fredagar. Hoppas ni alla har en bra fredag.


RSS 2.0